Gå till innehåll

Kuriosa för anhängare av Handelsbanksmodellen!

Vad förenar Handelsbanksmodellen, managmentkonsulten Aaron Dignan, författaren Aldous Huxley, min dotter och Jan Wallander?
Jo, Aaron Dignan hänvisar till Handelsbanksmodellen i sin bok Brave New Work, titeln är givetvis en ordlek på Aldous Huxleys berömda dystopi Brave New World, vilken min dotter letade efter på ett antikvariat i Visby när hon hittade en annan bok av Aldous Huxley med den svenska titeln Mål och medel från 1938!

Aldous Huxley (1938): Mål och medel

Har då denna inspirerat Jan Wallander till att skriva Handelsbanksmodellens credo med samma titel? Ja, det är faktiskt mycket möjligt! Visserligen handlar boken mest om politik och filosofi, men kommer även in lite på management:

"...även de största industrier kan organiseras så, att de består av en serie självstyrande men samordnade grupper om högst trettio medlemmar. [...] denna form av organisation är uppskattad av arbetarna, som därigenom kan få ett visst oberoende även inom den allra största fabrik, och att det i de flesta fall resulterar i ökad arbetseffektivitet."

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *