Gå till innehåll

Boken

Det agila företaget

Fiskstim eller supertankers i en dynamisk värld?

Dynamiken och osäkerheten i omvärlden ökar och företag är utsatta för hård konkurrens. Mycket talar för att det är de verksamheter som är agila (och därmed bättre än konkurrenterna kan anpassa sig till sin närmiljö) som är vinnarna på sikt. Ändå går många i motsatt riktning och bygger alltmer byråkratiska och rigida styrsystem. Företagen blir som tungstyrda supertankers när de istället borde vara som flexibla fiskstim: decentraliserade, samspelta och snabba.

Den här väl underbyggda boken förklarar varför så många företag drivs enligt otidsenliga principer och argumenterar för fördelarna med ett agilt synsätt. Utifrån forskning och ett flertal fallstudier, inte minst av Handelsbanken, ger boken också vägledning i hur ett företag blir agilt, det vill säga:

• är kundorienterat och långsiktigt snarare än ägarfokuserat och kortsynt

• drivs av inre motivation snarare än yttre belöningar

• har ett arbetssätt som baseras på förtroende snarare än detaljgranskning, och

• prioriterar anpassningsförmåga framför formell planering

 

Några omdömen om boken

Deltagare i kursen Agilt ledarskap och tillitsstyrning:

Otroligt lättläst och lättförståelig bok

Erik Ringertz, VD Netlight, Årets vd 2016, Årets chef 2014:

En väldigt bra ingång till styrning baserad på tillit

Maria Gerlofson, tidningen Chef:

Alla som vill leda mer agilt borde läsa den här. Vill du få förståelse på djupet kring vad agilt ledarskap faktiskt handlar om så är det här en bok för dig.

Ulf Zwedberg, ZP, gillar och känner igen sig:

Boken ger ett utmärkt perspektiv på vilka organisationer som blir vinnare framöver – både affärsmässigt och som attraktiv organisation

Jan-Erik Sebestyén, Parmatur, rekommenderar boken:

Jag kan därför varmt rekommendera denna bok för alla som vill ha en första introduktion till agil styrning.

Bästa böckerna om Agilt enligt Johan Victor, Ledarskap 1:

Den här boken sticker ut en del från övrig Agil litteratur, då den inte är skriven från ett IT-bolags perspektiv. Just det gör den väldigt spännande.

Läs hela rekommendationen!

Björn Tikkanen, pragmatiX:

Köpte denna bok utan att egentligen ha några större förväntningar på den. Nu när jag läst den känner jag att det verkligen var rätt bok att läsa - speciellt då jag fått upp mer och mer intresse för "Business Agility" och att få hela företag eller organisationer att jobba smidigare och närmare sina kunder.

Sveriges Kommunikatörer:

Många pratar idag om att organisationer måste bli agila – men vad betyder det egentligen? Det förklarar författarna i denna konkreta och pedagogiska bok. De ger även vägledning i hur organisationer förändrar sitt styrsätt så att det blir anpassat till dagens snabba omvärld.